Strojna obrada

U Sigmatu nudimo široki asortiman alata: Pločice iz tvrdog metala, razna glodala, svrdla, narezna svrdla i nareznice.

Pločice za tokarenje s kraćim ciklusima i dulji vijekom trajanja. Za najzahtjevnije i najteže uvjete rada u svim vrstama materijala.

Alati za glodanje: glodala iz tvrdog metala, HSS-E i HSS, profilna, valjkasta i modularna glodala te roto glodala od tvrdog metala kao i glodala sa izmjenjivim pločicama.

Alati za bušenje: svrdla iz tvrdog metala, HSS-E, HSS-G i HSS. Standarne i vanstandardne dimenzije i oblici.

Ureznici i nareznice  u HSS-E i HSS kvaliteti. Ručna i strojna primjena za narezivanje colnog, metričkog i cijevnog navoja.

Tračne pile za rezanje metala. Kružna i tračna izvedba u HSS i HM kvaliteti.

Izbijači za izradu odlijevaka. Klasični izbijači. Okrugli i ravni izbijači. Izbijači raznih karakteristika, dimenzija i obrade. Izbijači za razne primjene.

Strojna obrada se može grubo podijeliti na strojnu obradu odvajanjem čestica i na strojnu obradu bez odvajanja čestica. Strojna obrada odvajanjem čestica se obavlja na alatnom stroju s unaprijed određenim alatima, kako bi se u što kraćem vremenu dobio proizvod zadovoljavajuće kvalitete. Alatni strojevi su strojevi na kojima čovjek u proizvodnom procesu upravlja alatom.

Strojna obrada bez odvajanja čestica se može podijeliti na plastično oblikovanje (kovanje: batovi i preše, duboko vučenje, savijanje: savijanje lima i savijanje cijevi, provlačenje, valjanje, hladno oblikovanje, isprešavanje ili ekstruzija), lijevanje (kalupljenje, peći, čišćenje odljevaka), spajanje (zavarivanje, tvrdo i meko lemljenje, lijepljenje) i obrada promjenom strukture (peći i kupke za toplinsku obradu).